Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Sivas; 21 bin 484 Depremzedeye Ev Sahipliği Yapıyor

Sivas; 21 bin 484 Depremzedeye Ev Sahipliği Yapıyor

Sivas AFAD Koordinasyon Merkezi Değerlendirme Toplantısı, Vali Vekilimiz Şakir Öner Öztürk başkanlığında yapıldı.

Kamu, kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin yer aldığı toplantıda; deprem bölgesi Malatya Doğanşehir ilçesinde ve ilimizde yapılan çalışmalar değerlendirildi.

Toplantıda basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Vali Vekilimiz Şakir Öner Öztürk, Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara da acil şifalar dileğinde bulundu.

Yaşanan afet nedeniyle ülke genelinde ciddi bir yardım seferberliği yapıldığını anlatan Vali Vekili Öztürk, depremin yaralarının sarılması için Malatya Doğanşehir Koordinasyon Valisi Sn. Yılmaz Şimşek başkanlığında bölgede yoğun bir çalışma yürütüldüğünü belirtti.

Bölgede ilk etapta 65 konteyner kurulduğunu ve bu sayının 350’ye ulaşacağını aktaran Vali Vekili Öztürk, ilçede farklı noktalarda sıcak yemek hazırlanarak depremzedelere ulaştırıldığını söyledi. Bölgede 42 vatandaşın enkazdan sağ çıkarıldığını, 140 vatandaşın da hayatını kaybettiğini dile getiren Vali Vekili Öztürk, “Depremlerin yaşandığı ilk günden itibaren Sivas’tan Malatya ve Doğanşehir ilçesinde 218 adet insanı yardım tırı ulaştırılmıştır.” Dedi.

 -Depremzedelerin İhtiyaçlarının Karışlanması İçin 3 Farklı Merkez Bulunuyor

İlimizde barınan depremzedelerle ilgilide açıklamada bulunan Vali Vekili Öztürk, 21 bin 484 vatandaşa Sivas’ın ev sahipliği yaptığını dile getirdi. Depremzedelerin ihtiyaçlarının karışlanması için 3 farklı noktada merkez kuruluğunu aktaran Vali Vekili Şakir Öztürk, 

Sivas olarak bunların 12.485’i toplu barınma alanlarında, diğerleri ise vatandaşlarımızın misafir ettiği evlerde kalmaktalar. Yine depremzede kardeşlerimizin ihtiyaçlarını gidermek noktasında üç noktada yardım dağıtım noktalarımız bulunmakta. Bunlardan bir tanesi Binali Yıldırım yurt yerleşkesi içerisindeki yardım noktamız, yine merkezde Taha Akgül Spor Salonu'ndaki yardım noktamız ve tren garındaki yardım noktamız olmak üzere üç ayrı noktada yardım noktalarımız var arkadaşlar. Bugüne kadar hastanelerimizi 4356 kişi depremzedelerden başvurmuş olup 4189 kişi taburcu edilmiş. 157 kişi yatarak tedavi altına alınmış. Ve 10 tane değerli vatandaşımız, kardeşimiz vefat etmiştir. İl ve ilçe nüfus müdürlüklerimizden 378 kimlik kartı, 20 pasaport, 45 ehliyet ve 68 ikametgâh işlemi olmak üzere 511 vatandaşımıza hizmet verilmiştir. Yine ilimizi ilgilendiren, ilçemizi merkez ilçeyi ve ilçelerimizi ilgilendiren bir başka hususta Çevre Şehircilik İl Müdürlüğümüze yapılan ihbarlar, hasar tespit ihbarları, bunlardan 1474 ihbar alınmış. Ve bunlardan 1278 tanesi incelenmiş ve raporları tamamlanmıştır. Yine Milli Eğitim boyutuyla depremzede ailelerimizin çocukları noktasında deprem bölgesinden bugüne kadar 330 öğrencimiz nakil işlemini gerçekleştirmiştir. Yine Sivaslı olup veya Sivas'ta ailesi yaşayan ve depremde hayatını kaybeden altmış vatandaşımız Sivas iline defnedilmiştir.” şeklinde konuştu. 

 - Milletimiz Çok Daha Büyük, Çok Daha Güçlü

Koordinasyon sağlamak üzere Vali Yılmaz Şimşek ile birlikte Malatya Doğanşehir’e görevlendirilen Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin “Türkiye 12 gün önce pazartesi günü asrın felaketini yaşadı. 11 ilimizi etkileyen son yılların en büyük felaketiyle karşı karşıya kaldı. Ama felaket sonrası şunu gördük ki devletimiz her zaman olduğu gibi büyük. Milletimiz çok daha büyük, çok daha güçlü. Devlet, millet iş birliğiyle, devletimizin, milletimizin kaynaşmasıyla birlikte Allah’ın izniyle bu zorlu süreci de hep birlikte en iyi şekilde atlatacağız. Ben bu vesileyle asrın felaketinde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza cenabı Allah’tan rahmet diliyorum. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Ve milletimize bir kez daha teşekkür ediyorum. Depremin olduğu ilk andan itibaren bir büyük bir millet ne yapması gerekiyorsa, dayanışma içerisinde, birlik beraberlik içerisinde onu yaptı. Sadece 71 değil, 11 ilde depreme uğrayan vatandaşlarımızın ruh hali de, davranışları da onların büyüklüğünü, onların nasıl bir milletin evladı olduklarını yaşayarak o bölgeye gidenler hep birlikte görmüş olduk.” dedi. 

-Sivas’tan Giden Güçlü Destek Ekiplere Kolaylık Oldu

Sivas İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Kadir Algın, bölgede arama kurtarma faaliyetlerinin başında yer aldığını belirterek “Oradaki arkadaşlarımızın en büyük kolaylığı aslında arkasında Sivas’ta kurumların siyasetinden bütün bürokrasisine kadar çok güçlü destek vermesi oluyor. O yüzden burada tüm kurumlarda çalışan arkadaşlarımız nezdinde buradaki arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

İl Genel Meclisi Başkanı Hakan Akkaş ise Sivas’ın ilk günden itibariyle deprem bölgesine kardeşlik ve komşuluk yaptığını dile getirerek “Şuan bu millete lazım olan birinci planda bu çalışmanın altından kalkmaktır. Deprem bölgelerimizi gerek insanlarımızı psikolojik rehabilitasyon açısından gerek şehirlerimizin yeniden kurulması açısından birbirimize en çok ihtiyacımızın olduğu zaman.” dedi.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız depremin ikinci gününden itibaren İnönü Üniversitesi ile irtibatta olduklarını ve Elbistan ilçesine yardımları ulaştırdıklarını dile getirerek “Allah böyle bir felaketi daha göstermesin inşallah. Bu da bizim ülkemizin yeniden ayağa kalkmasında felaketlere karşı tavır almamızda bir ders almamızda önemli bir süreç olduğunu düşünüyorum.” ifadeleriyle sözlerini tamamladı.

-Sivas’a Gelen Depremzedeler İçin Çalışma Grupları Kuruldu

Depremzedeleri Karşılama Grup Başkanı Şarkışla Kaymakamı Gökhan Dolaş, Hane Takip Çalışma Grubu Doğanşar Kaymakamı Yunus Emre Yıldız, Toplu Barınma Alanları Çalışma Grubu Başkanı Ulaş Kaymakamı Selçuk Baş, Yardım Noktalarımız ve Lojistik Alanlar Grubu Başkanı Gemerek Kaymakamı M. Taha Büyükserin, Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Çalışma Grubu Başkanı İbrahim Uçar, toplantıda söz alarak grupların faaliyet ve işleyişleri hakkında bilgilendirme yaptı.

-Vatandaşlarımız Hasar Tespiti İçin İhbardan Çekinmesin

Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği Müdürü Mustafa Doğan afet bölgesinde çalışmalara ek olarak Sivas’ta da hasar tespitleri yapmaya devam ettiklerini dile getirdi. “Şuanda hasar tespitlerimiz ilimizde de devam etmekte. İhbarlar geldikçe inceliyoruz. Kesinlikle vatandaşlarımız ihbardan çekinmesin. Gelen her ihbarı ayrı ayrı değerlendiriyoruz. Kesinlikle ve kesinlikle orta hasarlı ve ağır hasarlı binalara girilmemesi gerekiyor. Bunun haricinde az hasarlı binalara onarılıp girilebilir herhangi bir problem yoktur.” dedi.

Sivas AFAD Koordinasyon Merkezi Değerlendirme Toplantısına Sivas Vali Vekili Şakir Öner Öztürk, Sivas Belediyesi Başkanı Hilmi Bilgin, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Alim Yıldız, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Kadir Algın, İl Genel Meclis Başkanı Hakan Akkaş, İl Emniyet Müdürü Burhan Akçay, İl Jandarma Komutan Yardımcısı Albay Orhan Yurdakul, Çalışma Grubu Başkanları ve ilgili diğer kurum yetkilileri katıldı.



Anahtar Kelimeler: Sivas; Depremzedeye Sahipliği Yapıyor
  • Cumartesi 27.5 ° / 12.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 26.2 ° / 11.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 27.1 ° / 13.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı